Ma t/m Vr 07:00-17:00 0512-361794 Contactpagina

al ruim 140 jaar dé specialist in schaven en profileren

Schuilenga staat al 140 jaar voor u klaar

Schuilenga Hout staat sinds 1880 voor u klaar. Begonnen als kuipmakerij, inmiddels uitgegroeid tot een gespecialiseerd houtbedrijf met een passie voor schaven en profileren.

Een rijke historie..

Zonder verleden geen heden en wij hebben een ruim verleden! Sinds 1880 staat Schuilenga voor u klaar op het gebied van hout. De oudste bekende gegevens gaan terug naar het jaar 1880 waarin een van de zoons van een weduwe met zes kinderen aan de Kolk in Surhuisterveen een kuipmakerij start. Als oudste zoon wordt hij verantwoordelijk voor het brood op de plank. Met een grote regelmaat gaat hij dan ook te voet naar Leeuwarden om daar de kuipjes te verkopen.

Langzamerhand ontwikkeld hij zich als een timmerman. De houthandel is begonnen als een winkel in landbouwartikelen met een kleine houthandel. Het oudste deel van het nog staande houtstek dateert van circa 1865 en stond achter een kleine woning aan de Kolk in Surhuisterveen. In 1904 werd het huidige woonhuis opgeleverd waarna in 1934 aan de gedempte vaart een loods werd gebouwd.

In 1915 speelt een zoon van de grondlegger van ons bedrijf handig in op marktomstandigheden. Het gaat goed in de landbouw en vele boeren zijn aan het bouwen met nieuwe schuren. Daarvoor is naast hout ook steen nodig. In die tijd hadden vele boeren nog een eigen, kleine steenoven. De zoon van de grondlegger start daarom in circa 1915 een steenfabriek in Gerkesklooster. Deze steenfabriek heeft tot circa 1990 gedraaid als onderdeel van het bedrijf en is snel daarna gesaneerd.

Het is 1963 wanneer door Schuilenga een groot stuk grond wordt gekocht achter het eerste houtstek. De bestaande loodsen werden in die tijd vernieuwd en er werd nieuw bijgebouwd. Tevens is in die periode de schaverij gebouw in de huidige vorm. Tot dat moment werd schaven gedaan in het oudste houtstek, direct aan de Kolk! Door de enorme nieuwbouw was er in die periode werk voor circa vijftien medewerkers. In de jaren 80 is een laatste loods bijgebouwd. Daardoor is het totale bebouwde terrein circa 8.500m2 met een totaal oppervlak van circa 12.000m2.

Begin 2019 is voor het bedrijf een nieuwe periode aangebroken. Na vijf generaties Schuilenga’s is het bedrijf verkocht aan Frank Arkema. Hij zal het bedrijf verder ontwikkelen en continu blijven werken aan de basis die in 1880 gelegd is; goed kijken naar de markt en initiatief tot innovaties nemen en daarmee de toekomst van het bedrijf garanderen!

Ons team van vakdeskundigen

Door het rijke verleden is ook een sterk team met deskundige medewerkers opgebouwd. De klant is bij ons altijd welkom op onze locatie om hout af te halen of om een project door te spreken. Vervolgens zorgen wij ervoor dat u snel en goed geholpen wordt.

Schuilenga kijkt vooruit, ook in de toekomst!

Wij hebben grote plannen voor de toekomst. Voor kwaliteit ga je namelijk naar Schuilenga. Om dat vast te houden blijven we voortdurend investeren in ons (productie-) proces, om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Ook werken we graag samen, om ervoor te zorgen dat ons proces optimaal aansluit op uw proces.

Waar kunnen we u mee van dienst zijn?

De lintzaag van Schuilenga Hout BV